top of page

De molen 

Molen 't Slot

't Slot

Tijdelijk gesloten ivm renovatie.

Molen 't Slot is een korenmolen.

 

Molen 't Slot staat vlakbij het oude stadscentrum op een zeer fraaie plaats langs de Hollandse IJssel  op de stadswal. Op de donkergroen geschilderde baard met witte rand staat: 't Slot ANNO 1832. Al in 1581 verleende het stadsbestuur toestemming om ter plaatse een korenmolen te bouwen op de fundamenten van het kort daarvoor gesloopt kasteel van de Heeren van Ter Gouw.

Het beheer van deze molen valt sinds Monumentendag 2019 onder de vereniging van Goudse Molenaars

 

Molenaar: Vereniging van Molenaars

Elke zaterdag open van 10:00 tot 16:00

De Mallemolen in de wijk Korte Akkeren is één van de grootste poldermolens van Nederland. De molen is in 2009 gerestaureerd en op 18 september 2010 weer officieel in gebruik gesteld.

Nu functioneert de molen als (nood-)bemaling van een bemalingsgebied dat min of meer wordt gevormd door de wijk Korte Akkeren.

 

Molenaar: molenaars van Vereniging van Goudse Molenaars.

De mallemolen

Winkel open op Donderdag en Zaterdag

Korenmolen De Roode Leeuw aan de Vest is de grootste van de thans nog bestaande Goudse molens. In 1727 wordt hij gebouwd en tot het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw is hij in bedrijf gebleven.

 

Enige jaren later koopt molenaar Galama van de nabijgelegen (en later verdwenen) molen De Korenbloem hem met als enig doel om de concurrentie uit te schakelen. Als hij de molen in 1926 voor sloop aanbiedt, komt de gemeente Gouda in actie: zij koopt de molen en laten hem (uitwendig) restaureren.

 

De Roode Leeuw is daarmee één van de eerste Nederlandse molens die puur als monument gerestaureerd wordt en zo behouden blijft.

 

Molenaar: Willem Roose

 

Adres:

Telefoon 0182-522041

Molen en winkel open op donderdag 9 - 14 uur / zaterdag 9 - 16 uur / op afspraak

Rondleidingen (max. 25 personen) alleen op afspraak.

Duur ca. 1 uur. Kosten 40 euro.

Zie ook: www.flourpower.nl

Bezoek op afspraak

Molen van de polder Beneden Haastrecht

 

Deze poldermolen is nog volop in bedrijf. Hij bemaalt de polder Beneden Haastrecht die ongeveer 320 ha groot is. Dit is één van de drie stellingpoldermolens in Nederland.

Getracht wordt de bemaling minimaal 50% met de wind te doen, als dat niet lukt door te weinig of teveel wind, kan een hulpgemaal worden ingezet in de vorm van een elektromotor.

 

Molenaar:  Niels Noorlander

 

Adres:

Provincialeweg West 64

2808PC Gouda

Telefoon 0182-584919

Haastrechtse Molen

bottom of page